keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Terhi Rannela Puhdas Valkoinen - Lehtiseikkalu

Kirjan nimi : Puhdas valkoinen                                                  
Kirjailija: Terhi Rannela 
Tekstilaji: Nuorisokirjallisuus 
Julkaisuvuosi: 2004 

Terhi Rannelan nuortenromaani "Puhdas valkoinen" kertoo 14 vuotiaasta Reijasta, joka pääsee TET-harjoitteluun lehteen ja pääsee kirjoittamaan omaa juttua. Reija kuitenkin törmää ongelmiin mm. rasismin kanssa kirjan edetessä. 
Kirjan päähenkilö Reija Romanoff saa TET –paikan paikallislehdessä ja hän on siitä erittäin ylpeä. Reija aloittaa työt suurin odotuksin, mutta se onkin erilaista kuin hän oli kuvitellut. Työkaverit eivät olleet parhaimmasta päästä ja hänen kirjoittamia tekstejään kritisoitiin. Myöskin poikaystävästä eroon hankkiutuminen alkaa vähitellen houkututtaa, koska juttu ei vain suju. Kirjan edetessä Reija törmää vahvasti rasismiin, sillä skinhead kulttuuria edustava Kristian alkoi ahdistella reijaa, koska hänen isovanhempansa olivat tulleet Venäjältä.  

Kirjassa oli juuri sopiva määrä ihmisiä, joten heidän elämäänsä oli helppoa ja kiinnostavaa seurata. Kirja toi selkeästi esille, että se kertoo rasismista ja onnistui mielestäni tuomaan hyvin esille, miten vaikeaa voi olla joutua rasismin kohteeksi. Esimerkiksi yksi Reijan hyvistä ystävistä paljasti ajatuksia häntä kohtaan kohdistuneesta rasismista, joista Reija ei ollut koskaan kuullutkaan. Kirjassa oleva kaikkitietävä kertoja käsitteli taitavasti Reijan elämää ja sain muidenkin kirjan henkilöiden näkökulmat taidokkaasti esille.  
Kirja oli lukukokemuksena yllättävän hyvä, sillä yleensä en tykkää lukea kirjoja ollenkaan. Kirjan lukemisen aloitettuaan se oli yllättävän koukuttava ja kirjassa oli koko ajan jotakin, minkä halusi selviävän, joten kirjaa jaksoi seurata hyvin. 
Itse en voinut samaistua kirjan tapahtumiin juurikaan, mutta on helppoa kuvitella, että tapahtumat voisivat tapahtua oikeastikin. Kirjassa tehtiin selväksi, että vaikka joutuisi rasismin kohteeksi, siitä voi selvitä ja että välttämättä rasismille ei ole edes mitään järkevää syytä.  

"Reija tiesi kuitenkin olevansa vahvoilla, sillä toimitus suojelisi häntä joka tapauksessa. Hän oli päättänyt, ettei Kristianin kaltainen poika hyppisi hänen nenilleen, eikä sen puoleen kukaan muukaan. Jos Reija halusi jotain olla, niin vahva. Reija Romanoff taustastaan nyt sen, että periksi hän ei antaisi." 

1 kommentti:

  1. Hieno lainaus. Liian vähän. Ikävää kuulla, ettet tykkää lukea kirjoja.

    VastaaPoista