keskiviikko 20. syyskuuta 2017



Jojo Moyes Kerro minulle jotain hyvää





Kirjailija: Jojo Moyes
Kirjan nimi: Kerro minulle jotain hyvää, 473 sivua
Alkuperäinen julkaisu: 2012 (Me Before You)
Suomennettu julkaisu: 2015, Gummerus kustannus Oy, suomentanut Heli Naski
Tekstilaji: Romaani





 Jojo Moyesin romaani Kerro minulle jotain hyvää kertoo 26-vuotiaasta Louisa Clarkista, jolla ei ole oikeastaan mitään tulevaisuudensuunnitelmia. Hän asuu yhä vanhempiensa luona ja työskentelee pienessä kahvilassa, sillä hänellä ei ole koulutusta mihinkään ammattiin.

Louisa kuitenkin menettää työnsä kahvilassa, ja on hyvin huolestunut perheensä toimeentulosta, sillä hänen kanssaan asui vanhempien lisäksi hänen siskonsa Treena, ja Treenan lapsi Thomas. Louisan palkka kahvilasta oli kattanut osan kuluista, joten Louisa suuntaa epätoivoisena työvoimatoimistolle etsimään itselleen uutta työtä. Työn löytäminen ei kuitenkaan ole Louisalle helppoa, sillä työpaikat joita hänelle tarjotaan, eivät ole lainkaan sopivia. Lopulta Louisaa vastaan tulee neliraajahalvaantuneen miehen henkilökohtaisen avustajan pesti, johon Louisa päättää tarttua.

Will Traynor on 35-vuotias mies, joka loukkaantui moottoripyöräonnettomuudessa, ja päätyi neliraajahalvaantuneeksi. Ennen onnettomuuttaan Will oli hyvin eloisa, hän oli menestynyt yrittäjä, hänellä oli tyttöystävä sekä paljon erilaisia harrastuksia. Onnettomuuden jälkeen Will on kuitenkin luovuttanut oman elämänsä suhteen, sillä hän on menettänyt hänelle tärkeän asian: itsenäisyyden. Will asuu vanhempiensa kanssa ja hän tarvitsee apua kaikessa vuorokauden ympäri. Willilllä ei ole enää halua elää ja hän on kokoajan masentunut ja kiukkuinen.
Louisa ei halua luovuttaa Willin suhteen, vaikka Will kiukuttelee ja on hankala hänelle, vaan tekee kaikkensa jotta saisi Willin elämänhalun takaisin. Hän järjestää erilaisia retkiä sekä tekee pieniä asioita, jotta saisi Willin piristymään. Kirjan edetessä Willin viha Louisaa kohtaan muuttuu kiintymykseksi ja Louisa huomaa ihastuneensa Williin tämän oikukkaasta olemuksesta huolimatta. Syvä ystävyys ja Louisan jatkuva yrittäminen saavatkin Willin hetkellisesti onnelliseksi, varsinkin silloin kun he ovat kahdestaan.

"Tiedätkö mitä?", kysyi Will,
Olisin voinut katsella hänen kasvojaan koko illan, Hänen silmäkulmiensa naurunryppyjä. Hänen kaulansa ja hartioidensa yhtymäkohtaa.
"Mitä sitten?"

" Joskus, Clark, olet suurin piirtein ainoa asia, jonka vuoksi tahdon nousta aamulla ylös." s.272

Kirja on kirjoitettu Louisan näkökulmasta, ja se on mielestäni hyvä, sillä Louisan ajatuksia kuvaillaan mielenkiintoisesti ja kirja rakentuu hänen tuntemuksiensa pohjalle. Kirjassa kuitenkin kuvaillaan Louisan mietteitä toisten ajatuksista hyvin, ja vuoropuheluita Louisan ja muiden henkilöiden välillä on, joten muiden henkilöiden ajatukset tulevat myös esille, jolloin kirja ei ole niin tylsä. Kirja on mielestäni siksi niin hyvä, sillä siinä kuvaillaan hyvin tarkasti asioita, jolloin mielikuvia on helppo muodostaa.
Kirja saa myös lukijan otteeseensa, sillä se etenee hyvin, eikä siinä ole tylsiä kohtia. Myös loppuratkaisua siitä, mitä Louisan ja Willin suhteelle käy tai saako Louisa palautettua Willin elämänhalun odottaa jännittyneenä, joten kirjaa jaksaa lukea pitkänkin aikaa.

Kirja kertoo mielestäni hyvin kahden nuoren henkilön rakkaudesta, sekä toisten auttamisen tärkeydestä. Kirjassa Louisa ei suostu luovuttamaan Wilin suhteen, vaikka eteen tulisikin esteitä ja tilanne näyttäisi toivottomalta, vaan auttaa Williä aina parhaansa mukaan.
Myös ennakkoluulojen kumoaminen on kirjassa mielestäni tärkeässä roolissa, sillä kirjan alussa Louisa luulee Willin olevan myös tyhmä tai aivokuollut, joka ei kykene tekemään mitään ja josta ei ole hänelle ainakaan seuraksi, mutta kirjan edetessä Louisa kuitenkin huomaa olleensa väärässä ja tajuaa Willin olevan aivan erilainen kuin hän oli aluksi kuvitellut.
Myös Willin ennakkokäsitykset muuttuvat, sillä kirjan alussa hän lähinnä kiukuttelee ja on ilkeä Louisaa kohtaan, mutta muuttuu kuitenkin lopulta lämpimäksi ja välittäväksi.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka pitävät rakkausromaaneista, joissa on myös hieman jännitystä. Kirja on suunnattu nuorille, ja se on helppolukuinen, vaikka sisältääkin melko paljon vuoropuheluia henkilöiden välillä. Kirja on hyvin koskettava ja ehkä hieman kliseinen, mutta silti mielestä todella hyvä ja viihdyttävä kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti