keskiviikko 20. syyskuuta 2017

David Nicholls: Kaikki peliin -elä nuorena


David Nicholls: Kaikki peliin -elä nuorena


David Nicholls: Kaikki peliin
Alkuperäisteos: Starter for Ten (2003)
Kustantaja: Otava
Julkaistu: 2012


"Kaikki nuoret ovat huolissaan, kuka mistäkin. Se on luonnollinen ja väistämätön osa kasvuvuosia. 16-vuotiaana pahin pelkoni tässä elämässä oli, saisinko enää koskaan aikaan mitään niin erinomaista, upeaa ja ihmeellistä kuin päästötodistukseni kiitettävät arvosanat. Enkä en koskaan saakaan. Siitä kaikesta on tietenkin jo niin kovin kauan. Minä olen nyt yhdeksäntoista, ja uskaltaisin väittää, että suhtaudun elämään paljon viisaammin ja rennommin kuin silloin ennen."

Näihin sanoihin päättyy David Nichollsin Kaikki peliin -romaani. Nichollsin kirjoittama alkuperäisteos on julkaistu vuonna 2003, ja suomeksi 2012. Kirja ottaa käsittelyyn nuorten elämän, sen tuovat vaikeudet, ja niistä yli kasvamisen. Kaikki peliin on 19 vuotiaan englantilaispojan, Brianin, kasvutarina. Kirjassa seurataan Brianin elämää, ja hänen henkistä kehitystään, tämän juuri aloittaessa yliopistoelämän.


Teoksen päähenkilö Brian, on äitinsä kanssa asuva englantilaispoika, joka kirjan alussa muuttaa pois kotoa kohti yliopiston tuomia haasteita. Hän on hieman ”kaikkitietävä” ja osallistuukin televisioitavaan yliopistovisaan. Brianin isä on kuollut ja hänen ystäväpiirinsä ei ole suurin mahdollinen, mutta kaksi hänen parasta ystäväänsä, Spencer ja Tone ovat läheisiä ja tärkeitä Brianille. Kolmen kaverin suhde vaikuttaa pinnallisesti heikolta, paljon kiusoittelua ja ärsyttämistä, mutta henkisellä tasolla pojat ovat hyvin tärkeitä toisilleen. Kirjan aikana ystävysten välillä on paljon vastoinkäymisiä ja ongelmia, mutta poikien ystävyys ei juuri järky, vaan kaikki kasvavat ihmisinä ja oppivat elämän oikeasti tärkeitä asioita.

Nuoren miehen naisasiat ovat yllättäen suurin huolien lähde. Brian tapaa opiskelukylässään nuoren naisen nimeltä Alice, ja tapaamisen jälkeen ei pysty enää mitään muuta ajattelemaankaan. Brian ei saa vastarakkautta, vaikka ei se yrittämisen puutteesta jää kiinni. Alice tulee loppua kohtaan ymmärtäväisemmäksi Briania kohtaan, ja he pysyvät ystävinä, vaikka Alicella ei romanttisia tunteita olekaan.

Brianin toisesta uudesta tyttökaverista, Rebeccasta, tulee tärkeä viisauden ja järjen lähde. Vaikka kaksikko eivät aluksi juuri toisistaan piittaa on heidän välillään heti havaittavissa jonkin näköinen yhteys. Brian ei oikein tiedä miten suhtautua Rebeccaan, ja millaisia tunteita heillä on toisiaan kohtaan. Rebecca on tärkeä apu Brianille ja auttaa tätä ymmärtämään mikä oikeasti on tärkeää ja mitä tulee arvostaa.

Miljöönä oleva 80-luvun Englanti on antaa kirjalle vanhahkon tunnelman, ja jatkuvat viittaukset kirjallisuuden ja musiikin klassikoihin edistävät sitä yhä edelleen. Aika ilman sosiaalista mediaa tai uutta teknologiaa toimii mielestäni hyvin kirjassa, koska oli hauskaa saada koeta nuorten elämää ennen tätä kaikkea.

Kaikki peliin -kirjan teemana on henkinen kasvu ja nuoruus. Teoksen henkilöihin on helppo samaistua ja Brianin näkökulmasta asioiden kertominen tekee tapahtumista helposti kuviteltavia ja aidon oloisia. Lukiessa on vaikea välttyä myötähäpeältä ja noloihin tilanteisiin on helppo päästä itse sisälle. Myös Nichollsin luomat kekseliäät dialogit ovat loistava lisä lukukokemukseen, ja antavat aidon tunnelman lukijalle. Dialogeja on käytetty paljon, mutta mielestäni ei yhtään liikaa, ja juuri ne olivat suuri osa aitoa ja hauskaa lukukokemusta.


Suosittelisin kirjaa kaikille nuoruutta käsittelevistä kirjoista pitäville. Teos on humoristin sekoitus hieman venyvää vapaa-aikaa, koulunkäyntiä, noloja tilanteita ja naisongelmia. Vaikka kirjassa ei seurattavaa pääjuonta juuri olekaan, oli se silti hyvää luettavaa eikä kyllästynyt missään vaiheessa. Kaiken kaikkiaan hyvä kirja ja suosittelen ottamaan luettavaksi.

1 kommentti:

  1. Mielestäni teksti seuraa punaista lankaa ja se on selkeää. Sisällössä ei ole puutteita. Muutamia harmittomia kielioppivirheitä löytyy.

    VastaaPoista