keskiviikko 20. syyskuuta 2017

John Greenin Mielenkiintoinen Teoria Katherinesta



Teoria Katherinesta on kirjailija John Greenin toinen romaani. Kirja julkaistiin alunperin vuonna 2006, mutta kirjan suomennos ilmestyi vasta vuonna 2016. Kirja kertoo 17 vuotiaasta Colin Singletonista, huippuälykkäästä entisestä lapsinerosta, joka haluaisi olla jollain tavalla merkittävä. Kun Colinin 19. Katherine niminen tyttöystävä jättää hänet, hän lähtee parhaan ystävänsä Hassanin kanssa roadtripille selvittelemään ajatuksiaan, ja alkaa luomaan teoriaa ja matemaattista kaavaa parisuhteiden ennustettavuudesta.



 "Mitä järkeä on elää, jos ei edes yritä saada mitään merkittävää aikaiseksi?" s.51
 
 
Olin lukenut jo aikaisemmin John Greenin nuortenromaanit Tähtiin kirjoitettu virhe, Kaikki viimeiset sanat ja Arvoitus nimeltä Margo, ja pidin jokaisesta todella paljon, joten odotukseni olivat korkealla tämänkin kirjan kohdalla. Kun aloitin lukemaan, olin hieman pettynyt, sillä kirja vaikutti mielestäni tylsältä ja sekavalta. Sekavuus johtui siitä, että kirjassa on kirjan päätarinan lisäksi lukuja, joissa kerrotaan Colinin entisistä parisuhteista. Kirjassa on myös Colinin parisuhdeteoriaan liittyviä matemaattisia kaavoja, sekä graafisia kuvaajia, jotka lisäävät osaltaan kirjan sekavuutta. Kirja on kuitenkin kirjoitettu yleiskielellä, ja teksti itsessään oli melko helppoa lukea, joten kirjan tyyliin tottui melko nopeasti. Kirjaan on myös sisällytetty lyhyitä keskusteluja eri kielillä. Colin esimerkiksi puhuu välillä Hassanin kanssa arabiaa, kun ei halua muiden ymmärtävän mistä he puhuvat. Kirjaan on kuitenkin suomennettu erikieliset osat, joten mitään oleellista ei mene ohi. Minusta monikielisyys toi kirjaan kivan lisän.

Kirjassa on käytetty kaikkitietävää kertojaa, joka kuitenkin seuraa tarinan aikana pääosin Colinia. Kertojan kaikkitietävyys on oleellista kirjan kannalta, sillä kirjassa kuvaillaan paljon henkilöiden ajatuksia, sekä tunteita, joita ilman kirjasta ei saisi yhtä paljon irti. Tunteet ovat myös kirjan sanoman kannalta tärkeitä.

Vaikka kirjassa kerrotaan rakkaudesta, se ei ole kuitenkaan kirjan pääasiallinen teema. Kirjassa suuressa osassa on itsensä etsiminen ja löytää itselle jokin tarkoitus. Kirjassa kuvataan hyvin sitä, miten Colinin ajatukset muuttuvt ajan kuluessa. Colin halusi olla jollain tavalla merkittävä, ja jättää jotenkin jälkensä historiaan. Siksi hän yritti luoda teorian, jonka on käytännössä mahdoton toimia. Lopulta Colin kuitenkin ymmärtää, etteivät kaikki asiat noudata tiettyä logiikkaa, eikä kaikkea voi ennustaa. Hän tajusi, että tulevaisuus voi pitää sisällään mitä vaan.

 "Ja niinpä meillä kaikilla on merkitystä - ehkä vähemmän kuin paljon, mutta aina enemmän kuin ei lainkaan." s.310




1 kommentti: